Malzemeler
- 5 kg inek sutu
- 5 yemek kasigi mayalamak icin yogurt
- tuz
- yogurt suzmek icin bez torba
Yapilisi
- Oncelikle yogurt mayalama islemi yapiyoruz.
- Bunun icin, sutu derin bir tencereye koyun. Ara ara karistirarak kaynatin. 5-7 dk sure ile kaynatabilirsiniz. Bu sure sonunda ocaktan indirerek kenara alin ve mayalama icin yeterli isiya gelmesini bekleyin.
- Eger gida termometreniz varsa sutunuz 55 derecelik isiya ulastiginda hazir demektir. Ya da serce parmaginizi sute batirarak, parmaginizi sutun icinde 5 saniye tutabiliyorsaniz mayalama yapabilirsiniz.
- 5 yemek kasigi yogurdu 1 dk cirparak icine bir miktarda isitmis oldugunuz sutten ilave ederek acin ve sutun icine yavas yavas katin. 1 dk boyunca sutu ayni yonde karistirin.
- Tencerenin kapagini kapatarak, mayalanmasi icin sicak bir ortama alin. Ben battaniyelere sararak bu islemi yapiyorum. 1 gece bu sekilde bekletin.
- Ertesi gun tenceredeki yogurdu suzme islemini yapacaginiz torbaya bosaltin. Agzini da sikica kapatin. Bu islemi yapmadan once torbayi bir suzgece koyun.
- Torbanin altina derin genis bir kap koyun. Cunku yogurt suyu akicaktir. Bu suyu da istediginiz herseyde kullanabilirsiniz. Yogurt corbalarinda, pogacalarda...
- 2-3 saat bu sekilde bekletin.
- Daha sonra torbanin uzerine bir agirlik koyun. Ben resimde goruldugu uzere buyuk tencere koydum. Bu sekilde de 1 gece bekletin.
- Ve ertesi gun peyniriniz hazir...
- Istediginiz bir kabin icine bosalttiktan sonra tuzunu ekleyerek karistirin.
- Dilerseniz sade haliyle ya da kahvaltilarda icine kurutulmus baharatlardan katarak ikram edebilirsiniz.
AFIYET OLSUN...
Artik dogal hic bir gidamizin kalmadigi zamanimizda bu harika, leziz ve dogal peyniri bana ogreten, birtanecik yigenim'in dunyaya gelisiyle evlerimizi taclandiran, Ruzgar'in anneannesi ve bende her zaman yeri ayri olan cok sevdigim Bibim :) Sana burdan cok tesekkur eder ( her ne kadar ellerini opturmesen de ), bu guzel tatlari yapan elleri operim :)
NOT : Her asamasini fotograflayarak gostermeye calistim, umarim yeterince gosterebilmisimdir :)
Başlığa ve tarife birkaç kez baktım! Yoğurt mayalayıp peynir yapmak!
YanıtlaSilMutfakcım bana laf ediyorsun ya ben sana ne diyim bilemedim :)
Bu bildiğimiz süzme peynir mi oluyor peki? Süzme yoğurt mu? Tadı süzme yoğurttan farklı mı?
İstediğin sorudan başlayabilirsin :D
O üzerine ağırlık koyup süzme olayını ben hiç yapamamıştım o yüzden dolap kapağına asıyorum hep :D
Her yorumuna baktigimda beni cok gulumsetiyorsun, oncelikle bunun icin tesekkur ederim canim :)
SilAslinda tam suzme peynir olmuyor, suzme yogurt tadi daha cok hissediliyor ama yine de enfes oluyor. Bunu hazirladiktan sonra cesitli baharatlarla tatlandirip o sekilde de kahvaltida tuketebilirsin.
Ben denemedim ama tarifi veren bibim 1 gece daha bekletirsen kalip peynir halini aliyor demisti.
Her iki turlu de suzme yapiliyor, onemli olan sonuc :)
Sitene daha sık gelmem lazım! Kategorilere bakar mısın?
YanıtlaSilTesekkur ederim canim, aslinda blogum cok duzenli degil kusuruma bakma bu konudan biraz dertliyim de ha yapicam derken bebisimiz geldi yine kaldi. Ilerleyen zamanda insallah daha guzel bir blog tasarimi sizi karsilar :)
SilKafamda peynir yapma fikri ile dolanıyorum bu aralar. Sütçü buldum da :)) Başlığı görünce de hemen okuyuverdim.
YanıtlaSilAğırlık olarak 20 litrelik damacanalar oluyor süzekteki yoğurdun üzerine iyi baskı uygular. Bazen memleketten taze çökelek geliyor. Kurusun diye damacananın altına koyuyorum. Oradan aklıma geldi. Yazayım dedim.
Ellerine sağlık canım. :)
Taze sut bulduysan hic kacirma dene ve de afiyetle tuketin derim Zulalcim :)
YanıtlaSilFikir icin tesekkur ederim canim. Burda bulursam benim icinde daha pratik olabilir :)
Sevgiler Zulalcim :)