Malzemeler
- kavrulmus susam
- pekmez ( daha kizarmis bir goruntu icin )
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık heavy cream veya çiğ krema yoksa süt de olabilir.
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı toz maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 4-5 su bardağı un
- Orta ateşte sürekli karıştırarak, en az yarım saat susamları kavuruyoruz. Yüksek ateşte yapilirsa susamların yarısı yanıyor, yarısı beyaz kalıyor, çok kızaranlar da mısır gibi patlıyor, daha da kotusu susamın yağı çıkıp yanık bir koku çıkıyor ortaya, işte bu sebeplerden dolayi sürekli karıştırmak gerekiyor.
- ılık su ve sütü yoğuracağımız kaseye alarak, üzerine toz şeker ile mayayı ilave edip karıştırıyoruz. Mayanin kabarması için 2-3 dk. bekliyoruz.
- Maya kabardıktan sonra tuzu, sıvıyağı, yumurtayı ve unun 4 bardağını ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. Hamur elimize yapisiyorsa kalan 1 bardak unu da ilave ediyoruz. Cok sert bir hamur olmayacak ama elimize yapismamasi gerek. O yuzden eger hala elinize yapisirsa un ekleyebilirsiniz.
- Hamuru yoğurduktan sonra unlanmış tezgahın üzerine alıyoruz ve hamurun üstünü de unladıktan sonra, sıcak su ile ıslatılmış temiz mutfak havlumuzu hamurun üzerine kapatıp hamuru dinlenmeye (mayalanmaya) bırakıyoruz.
- Yaklaşık yarım saat sonra hamurumuz iki katı büyüklüğüne çıkiyor.
- Mayalanan hamuru uzunca rulo haline getiriyoruz.
- 10 eşıt parçaya bölüyoruz.
- Her bir parçayı uzun şerit haline getiriyoruz.
- Uzun şeritimizi ikiye kıvırıyoruz.
- Saç örgüsü şeklini veriyoruz.
- İki ucunu elimizi hafif suyla ıslatarak birleştiriyouz.
- Diğer hamurları da aynı şekilde şekillendirerek unlanmış tezgahın üzerinde hamurları dinlendiriyoruz.
- Pekmezin içine çok az su katıp, pekmezimizin kıvamını inceltiyoruz. Pekmez yoksa pekmezle yapacağımız işlemin aynısını suyla da yapabilirsiniz.
- Simitimizin üstünü ve alt kısmına fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürüyoruz.
- Daha sonra kavrulmuş susamlarımızın içine simiti koyarak, önlü arkalı susama buluyoruz.
- Susamlara batırılmış simitleri yagli kagit serili firin tepsisine diziyoruz. Simitleri fırına vermeden önce fırını 200C de 5 dk ısıtın ve fırını kapatın. Mayalanmasi icin...
- Isınmış fırında 10-15 dk mayalanan simitler, kabardıkları için ve yüksek ısı da pişeceklerinden dolayı çıtır çıtır oluyorlar.
- 250 C de 10-15 dakika pişiriyoruz.
Aynı şekilde buzlukta saklamak icin, simitler ılıklaştıktan sonra poşetin içinde koyup istediğiniz süre kadar saklayıp sonrasında buzlarını çözdürmeden direk fırında veya mikrodalgada ısıtarak aynı tazeliği yakalayabilirsiniz. Ben bu tariften 15 adet simit cikardim.
AFIYET OLSUN...
Tarif: arifetarifgerek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarinizi her zaman beklerim, benim icin cok degerliler... Ayrica her turlu elestiri ve onerilerinize acigim. Simdiden cok tesekkur ederim :)