Malzemeler
- 4 yemek kasigi karabugday
- 125 gr sade yogurt veya seftalili yogurt
- 1 adet seftali
- Uzeri icin, isterseniz kirmizi meyveler veya seftali
Yapilisi
- Karabugdayi bir kac kere sudan gecirdikten sonra haslayip, suyunu suzun.
- Pisen karabugdayi sogumasi icin kenarda bekletin.
- Seftaliyi minik minik dograyin.
- Karabugday, yogurt ve seftaliyi karistirip, dilediginiz bir servis kasesine alin.
- Uzerini kirmizi meyvelerle veya benim yaptigim gibi seftaliden gulle susleyebilirsiniz.
AFIYET OLSUN...
Tarif : Sulem Cafe, kendisine buradan sevgiler :) Bu guzel tarif icinde tesekkurler...
Ayrica isim olarak onun sayfasinda zayiflatan salata olarak da geciyor. Bir ogun icin, fazlasi ile doyurucu ve tok tutucu...
KARABUGDAY HAKKINDA BILGI
( FRANSIZCASI SARRASIN - GLUTENSIZ BUGDAY )
Karabuğday (Greçka), isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir;
İnsan vücudunda bağırsakların çalışmasını destekleyen, vücutta yağ toplanmasını engelleyen,
Karabuğday (Greçka), isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir;
İnsan vücudunda bağırsakların çalışmasını destekleyen, vücutta yağ toplanmasını engelleyen,
kolesterolün azalmasını sağlayan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen lig nan maddesini içeren, safra taşı oluşumunu engellemede yardımcı görev üstlenen, kan şekerinin daha iyi bir biçimde kontrolünü sağlayan ve bu özelliğiyle şeker hastalığına ve hastalarına iyi gelen, açlık duygusunu bastırmada üstlendiği işlevi büyük olan ve glüten içermediği için çöl yak ve benzeri hastalar için ideal bir gıda ham maddesi olan karabuğday; bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir, ayrıca rutin ve quercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.
Karabuğday bulguru veya tohumundan yemek yapmadan önce kısa bir haşlanır ise suyun içine kırmızı bir renk karışır. Bu Fagopyrin denen maddedir ve bu madde hafif zehirlidir ve bu kırmızı su atıldıktan sonra diğer normal pişirme işlemleri başlar.
Halk arasında Karabuğday unu normal buğday unu gibi yoğruldugunda hamur şeklini almaz yani yapışmaz, bu nedenle de Karabugday unu buğday unu ile karıştırılarak ekmek, börek, pasta vb. yapiminda kullanılır. Karabuğday unu diğer tahıl unlarından 3-4 kat daha besleyici ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. Normal una Karabuğday unu karıştırılarak beslenenlerde yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve uyuşukluk gibi haller görülmez.
Karabuğday bulguru veya tohumundan yemek yapmadan önce kısa bir haşlanır ise suyun içine kırmızı bir renk karışır. Bu Fagopyrin denen maddedir ve bu madde hafif zehirlidir ve bu kırmızı su atıldıktan sonra diğer normal pişirme işlemleri başlar.
Halk arasında Karabuğday unu normal buğday unu gibi yoğruldugunda hamur şeklini almaz yani yapışmaz, bu nedenle de Karabugday unu buğday unu ile karıştırılarak ekmek, börek, pasta vb. yapiminda kullanılır. Karabuğday unu diğer tahıl unlarından 3-4 kat daha besleyici ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. Normal una Karabuğday unu karıştırılarak beslenenlerde yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve uyuşukluk gibi haller görülmez.
Karabuğdayın faydaları :
- Bağırsakların çalışmasını destekler
- Vücutta yağ toplanmasını engeller
- Kilo kontrolü ve zayıflama kürleri için idealdir
- Kolesterolün azalmasını sağlar
- Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır
- Safra taşı oluşumunu engeller
- Kan şekerini kontrol eder
- Açlık duygusunu bastırır
- Glüten alerjisi, çölyak ve benzeri hastalar için ideal bir gıdadır
- Yüksek düzeyde protein içerir
- Özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.
- Rutin ve quercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.
Ne kadar faydalıymış.Aslında yazda geldi mantımı yapsam kızartmamı diye uğraşacağıma bu buğdaygillerden edinmeliyim sanırım:)
YanıtlaSilEline sağlık cnm.
Oooo sonunda katılabildim mutfağınaaa:))
YanıtlaSilYasasiin :)) Katilabilmene cok sevindim :)
YanıtlaSilBende :))
YanıtlaSil