14 Haziran 2014 Cumartesi

YOGURTLU MEYVELI KARABUGDAY SALATASI





Malzemeler
  • 4 yemek kasigi karabugday
  • 125 gr sade yogurt veya seftalili yogurt
  • 1 adet seftali
  • Uzeri icin, isterseniz kirmizi meyveler veya seftali
Yapilisi
  • Karabugdayi bir kac kere sudan gecirdikten sonra haslayip, suyunu suzun.
  • Pisen karabugdayi sogumasi icin kenarda bekletin.
  • Seftaliyi minik minik dograyin.
  • Karabugday, yogurt ve seftaliyi karistirip, dilediginiz bir servis kasesine alin.
  • Uzerini kirmizi meyvelerle veya benim yaptigim gibi seftaliden gulle susleyebilirsiniz.
AFIYET OLSUN...

Tarif : Sulem Cafe, kendisine buradan sevgiler :) Bu guzel tarif icinde tesekkurler...  
Ayrica isim olarak onun sayfasinda zayiflatan salata olarak da geciyor. Bir ogun icin, fazlasi ile doyurucu ve tok tutucu...


KARABUGDAY  HAKKINDA BILGI    

( FRANSIZCASI SARRASIN - GLUTENSIZ BUGDAY )

Karabuğday (Greçka), isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir;

İnsan vücudunda bağırsakların çalışmasını destek­leyen, vücutta yağ toplanmasını engelleyen, 
koles­terolün azalmasını sağlayan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen lig nan maddesini içeren, safra taşı oluşumunu engelleme­de yardımcı görev üstlenen, kan şekerinin daha iyi bir biçimde kontrolünü sağlayan ve bu özelliğiyle şeker hastalığına ve hastalarına iyi gelen, açlık duy­gusunu bastırmada üstlendiği işlevi büyük olan ve glüten içermediği için çöl yak ve benzeri hasta­lar için ideal bir gıda ham maddesi olan karabuğ­day; bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellik­le tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel ami­noasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir, ayrıca rutin ve qu­ercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.

Karabuğday bulguru veya tohumundan yemek yapmadan önce kısa bir haşlanır ise suyun içine kırmızı bir renk karışır. Bu Fagopyrin denen maddedir ve bu madde hafif zehirlidir ve bu kırmızı su atıldıktan sonra diğer normal pişirme işlemleri başlar.

Halk arasında Karabuğday unu normal buğday unu gibi yoğruldugunda hamur şeklini almaz yani yapışmaz, bu nedenle de Karabugday unu buğday unu ile karıştırılarak ekmek, börek, pasta vb. yapiminda kullanılır. Karabuğday unu diğer tahıl unlarından 3-4 kat daha besleyici ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. Normal una Karabuğday unu karıştırılarak beslenenlerde yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve uyuşukluk gibi haller görülmez.

Karabuğdayın faydaları :
  • Bağırsakların çalışmasını destek­ler
  • Vücutta yağ toplanmasını engeller
  • Kilo kontrolü ve zayıflama kürleri için idealdir
  • Koles­terolün azalmasını sağlar
  • Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır
  • Safra taşı oluşumunu engeller
  • Kan şekerini kontrol eder
  • Açlık duy­gusunu bastırır
  • Glüten alerjisi, çölyak ve benzeri hasta­lar için ideal bir gıdadır
  • Yüksek düzeyde protein içerir
  • Özellik­le tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel ami­noasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.
  • Rutin ve qu­ercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.

4 yorum:

  1. Ne kadar faydalıymış.Aslında yazda geldi mantımı yapsam kızartmamı diye uğraşacağıma bu buğdaygillerden edinmeliyim sanırım:)
    Eline sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  2. Oooo sonunda katılabildim mutfağınaaa:))

    YanıtlaSil
  3. Yasasiin :)) Katilabilmene cok sevindim :)

    YanıtlaSil

Yorumlarinizi her zaman beklerim, benim icin cok degerliler... Ayrica her turlu elestiri ve onerilerinize acigim. Simdiden cok tesekkur ederim :)