16 Ocak 2014 Perşembe

AYVA TATLISI ( KATKISIZ )




Malzemeler

  • 2 adet orta boy ayva
  • 1,5 su bardağına yakın su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2 su bardağı toz şeker
  • ceviz kırıkları
  • kaymak, krem santi 
Yapilisi
  • Ayvaları yıkayıp,kabuklarını soyun. Cekirdek yuvasını da olduğu gibi çıkarıp hepsini bir kenarda bekletin. Ayvanın hiç bir şeyini atmayin,kabuğunu,yuvasıyla birlikte çekirdeklerini de pişirirken renk vermesi için kullaniyoruz.
  • Önce kabukların büyük bir bölümünü tencerenin dibine yerlestirin. Üzerine ayvaları yerleştirip,kalan kabukları,çubuk tarçını,çekirdekleri boş kalan yerlere yerleştirip suyunu ekleyin ve orta ateşte kaynamaya bırakin.
  • Su bir taşım kaynadıktan sonra eşit bir şekilde toz şekerini de dökun ve kapağını kapatıp,en kısık ateşte pişmeye bırakin. Ara ara kontrol edin, altındaki kabuklara rağmen, suyunu çekip dibi tutmasın. 
  • Arada şerbetten ayvaların üzerine dökun, ayrica ayvalari hic cevirmenize gerek yok. Kısık ateşte piştiği icin, bu kadar sürede üstü de pişiyor.
  • Tatlı piştikten sonra dikkatlice cam bir servis tabağına alin, şerbetini de üzerine dökun ve soğumaya bırakin.
  • Ortasına  kaymak veya krem santi  koyup cevizle süsleyip soğuk olarak servis edebilirsiniz.

NOT : Yaklasik 2 saat en kisik ateste pisirdim. Bu sure icerisinde ayvalar kivamini ve rengini aliyor. Tarifin orjinalinda 1 saat 45 dk yaziyor. Ayrica ayva cesidi de onemli, cok eksi ise biraz daha seker ekleyebilirsiniz.

AFIYET OLSUN...

Tarif : Anneeligibireyhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarinizi her zaman beklerim, benim icin cok degerliler... Ayrica her turlu elestiri ve onerilerinize acigim. Simdiden cok tesekkur ederim :)