Bu guzel klasik lezzeti annecigim cok guzel yapardi, onunla bir cok kez denemis fakat bir turlu becerememistim. Her seferinde un topaklanir, yenilemeyecek bir kivama gelirdi :)
Neyse ki uzun bir dusunme maratonundan sonra butun parcalari birlestirdim ve sonuc gayet basarili :) Annecigimi anarak bu kadar guzel bir sonuc elde ettigime cok sevindigimi belirtmek isterim :)
Malzemeler
- 250 gr un
- 250 gr toz seker
- 3 su bardagi sut
- 200 gr tereyag
- Toz antep fistik, ceviz ya da findik
Yapilisi
- Sut ve toz sekeri tencereye alip, kaynayincaya kadar pisirin.
- Tereyagini genis bir tavaya alarak kisik ateste eritin.
- Erimis olan tereyagina unu yavas yavas ekleyin ve tahta kasikla surekli karistirin. Unun rengi kahverengiye donene kadar karistirmaya devam edin. Cok sicak olacagi icin elinizi yakmamaya dikkat edin.
- Unun rengi istenilen kivama geldikten sonra sekerli karisimi yavas yavas icerisine ekleyin. Bu sirada surekli karistirin ki topaklanma olmasin. Ayrica un cok sicak oldugu icin sutu eklerken sicrama olabilir, bunu engellemek icin tavayi ocaktan alip sutu ekleyebilir sonra tekrar ocaga koyabilirsiniz.
- Helva sutu iyice cekince ocagi kapatin ve 5-10 dakika kadar dinlendirin.
- Isterseniz kasikla ya da sekilli kaliplar kullanarak servis edebilir, ceviz ya da fistikla susleyebilirsiniz.
AFIYET VE HELAL OLSUN...
bak simdi olsa da yesek dedirttion simdi Sinem, yaninda da çay, mis mis
YanıtlaSilSimdi ne diyeyim bilemedim ki :) Yakin olmak varmis :)
SilAnnem bu tariften kaşık helvası yapıyordu :D Bu sunum çok hoş ama ben çok beğendim.
YanıtlaSilEllerine sağlık, afiyet olsun :)
Kasik helvasi demek, eminim super oluyodur bir de anne elinden :)
SilTesekkur ederim canim;
ahhhh olsada yesek ama ben üşenirim şimdi bunu kavurmaya :(((
YanıtlaSilYaa...evet kavurma isi biraz zahmetli ama guzel oluyor :)
SilKavururken mis gibi kokmustur :) Bende cok severim yemesini...Ellerine saglik canim :)
SilNefis.... Ben hemen işe koyuluyorum.. :) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilAfiyetler olsun Nahidecim :)
SilRahmetli annem çok severdi un helvasını çokta yapardı sütlüsünüde sayende öğrenmiş oldum eminim nefis olmuştur ellerine sağlık.
YanıtlaSilAhhh anneler, benim annecigimde cok yapardi onlar bizden daha sabirliydi galiba :) Simdi biz yapmaya bazen useniyoruz. Ya da ben oyleyim belki :)
SilGuzel yorumun icin tesekkur ederim.
Tarihi eser olan cep telefonumdan bir yorum yazdım ama sanırım başarılı olmamış.:(
YanıtlaSilBazı yemekler, bazı tatlılar hazırlama aşamasında zor gelir ve kendi isteğimle pişirmem. Ancak sipariş gelirse yaparım. Un helvası yapmakta bunlardan biridir. Nedense unu kavurma işi beni caydırır tatlıyı yapmaktan. Ama şimdi fotoğrafa bakıp o sütlü yumuşak tadını hayal edince yapasım geldi.:) Ellerine sağlık canım.
Bundan once yazdiysan o ulasmadi Zulalcim, olsun hic onemli degil.
SilDemek ki sadece bana oyle olmuyormus, sayende tek olmadigimi anladim canim :) Bazen dedigin gibi biseyi hazirlamak icin kendimi fazlaca motive etmem gerekiyor sonunda da istek olursa daha kolay oluyor :)
Heveslendirdiysem ne guzel, sizde afiyetle yiyin canim :)
ayyy ama ilk cümlelerin çok duygulandırıcı :)
YanıtlaSilKeske o da gorseydi Deep ama hayat iste...
SilEllerine sağlık canım bayılırım bu helvaya görünce canım çekti gece gece sevgiler
YanıtlaSilTesekkurler Ozgencim, cevap cok cok gec geldigi icin kusuruma bakma gozumden kacmis :( Sevgiler canim
SilMerhabalar,
YanıtlaSilBiz de bazen tamamen süt bazen de su süt karışımı ile yapıyoruz. Harika oluyor, sizin de elinize sağlık, güzel olmuş:)
Ben de beklerim sizi sayfama.
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler.
Ben hic o sekilde denemedim, annecigim hep boyle yapardi aliskanlik herhalde diger turlu de yapmadim baska sefere de oyle denerim :) Tesekkurler
SilÇok severim un helvasını sizde şahane yapmışsınız nefis görünüyor ayy canım çekti :) ellerinize sağlık.
YanıtlaSilgülayinmutfagindan...
Begenmenize cok sevindim, cok tesekkur ederim :)
Sil