26 Şubat 2015 Perşembe

ZEYTINLI KEKIKLI FOCACCIA






                        Bir Italyan ekmegi olan Focaccia ( Fokacya veya Fokasya ) Sevgili blogger arkadasim Deeptone'un ( SadeveDerin ) istegi uzerine yapildi. Yaparken cok eglendigim degisik ve lezzetli bir tarif oldu. Umarim kendisi de begenir :)
                        
                        Uzerine konan malzemelerden oturu pide olarak da anilmakta ama hamuru oldukca yogun oldugu icin bence kesinlikle sebzeli ve baharatli bir ekmek turudur. Disi gevrek ici de yumusacik oluyor. Tamami ile yumusak olsun derseniz, firindan cikardiktan sonra pamuklu mutfak havlusunun icinde bekletebilirsiniz. Ben bu seferlik zeytinli yaptim ama dilerseniz domatesli, biberiyeli ya da kuru soganli da yapilabilir. 
                        
                         Ister kahvaltilarda, ister cay safralarinda ya da aksam yemeklerinin yaninda degisik bir lezzet olarak sunabilirsiniz. 


Malzemeler
  • 430 gr un
  • 1 paket kuru maya ( 7 gr )
  • 1 yemek kasigi taze kekik
  • 1 cay kasigi toz seker
  • 2 cay kasigi tuz
  • 1 yemek kasigi zeytinyag
  • 300 ml ilik su
      Uzeri icin,
  • 15 adet siyah zeytin ( cekirdekleri cikarilmis ve ikiye bolunmus )
  • 1.5 yemek kasigi zeytinyag
  • 1 tatli kasigi taze kekik
  • 1 cay kasigi deniz tuzu
Yapilisi
  • Genis bir kasede unu, kekigi, tuzu, sekeri ve mayayi karistirin. Suyu ve zeytinyagini ilave ederek bir kasik yardimi ile karistirin.
  • Hamuru unlu zemine alarak 10 dakika kadar yogurup top haline getirin. Yogurma kabini yaglayip hamuru icine koyun. Uzerini orterek sicak bir yerde 40-45 dakika kadar hamurun mayalanmasini bekleyin.
  • Firin tepsisini ister yaglayin isterseniz yagli kagit serin. Hamuru tepsiye yayin, elinizle oval sekil vererek 2 cm kalinligina getirin. 
  • Hamurun uzerini fircayla zeytinyaglayin ve hafif temas edecek sekilde strec folyo ile kapatin. Tekrar Sicak bir yerde 20 dakika kadar bekletip hamurun kabarmasini saglayin.
  • Firini 220 dereceye ayarlayin. 
  • Hamurun uzerinden strec folyoyu cikararak orta 3 parmaginizi una bulayin ve hamurda hafif cukurlar acin.
  • Actiginiz cukurlarin uzerine zeytinleri yerlestirip, bastirin.
  • Uzerine zeytinyag surup, deniz tuzu serpin.
  • Isitilmis firina alarak 25-30 dakika uzeri kizarana kadar pisirin.
  • Focaccia'yi firindan aldiktan sonra tekrar uzerini az zeytinyag ile fircalayip sicak sicak ya da ilk sicagi gectikten sonra servis edebilirsiniz.

AFIYET OLSUN...


NOT : Eger mutfak tartiniz yoksa bardak olcusu soyle,
            430 gr un = 2 su bardagi + 1 su bardagindan 2 parmak eksik un
            300 ml su = 1 su bardagindan 1 parmak fazla su
            Umarim yardimci olabilmisimdir :)


Tarif : Tuzubiberi



6 yorum:

  1. Zeytini de kekiği de çok severim. Onun için bu tarifine bayıldım.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne guzel, cok sevindim :) Taze kekigin kokusu da bir baska oluyor. Cok sagol, Sevgiler...

      Sil
  2. oleeeeey çok seviyom bunu çok. kendim yapmadım hiç ama denerim tamam. bak mesela kitchenette adlı restoranda hep yiyom orda yumuşacık yapıyolar valla sanki pamuk kek gibi. sonra bir de foccacia lokanta zinciri var. orda da var. ordaki ile kiçenette ekmeği birbirine hiç benzemiyo ama. ordaki daha sert. seninki yumuşak olmuş demek ki iyi :) eline sağlık teşekkür ederim kiiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyleyse super Deep, cunku bu yaptigim da disi biraz kitir ama ici yumusacik pamuk gibi oluyor :) Tam olduguna sevindim, umarim sende denediginde cok begenirsin.
      Bahsettigin iki restorani da biliyorum ama hic focaccia yememistim senin sayende bende hem denemis hem de tatmis oldum, asil ben sana tesekkur ederim :)

      Sil
    2. :) bak bi deeee koyu esmer renkli fokaçia var yaaa o da yumuşacık ama esmer acaba onu neyle yapıyolar ki :)

      Sil
    3. Tadi farkli mi Deep, belki tam bugday unundan yapiliyor olabilir mi!!! Onu da ogreniriz :)

      Sil

Yorumlarinizi her zaman beklerim, benim icin cok degerliler... Ayrica her turlu elestiri ve onerilerinize acigim. Simdiden cok tesekkur ederim :)